Om Forum
Forum för Konstruktiv Konflikthantering bildades den 10 mars 2004 och är en vidareutveckling av två tidigare pilotverksamheter, Folkbildning i Freds- och Konfliktkunskap samt Samverkansprojekt för Folkbildning i Konflikthantering.
Vad vill vi med nätverket?
Nätverket vill inspirera de enskilda medlemmarna och våra organisationer och institutioner att utveckla en bättre förmåga att hantera konflikter konstruktivt. Detta sker främst genom seminarier och utbildningar. Dessa tillfällen erbjuder möjligheter till ett ömsesidigt sökande efter att lösa angelägna, av alla upplevda, gemensamma problem.
Internationella konflikter får idag i större utsträckning omgående återverkningar i många länder. Konflikterna mellan unga och gamla blir mer omfattande, när normbildningen försvagas genom frånvaro av auktoriteter. Flertalet arbetsplatser behöver öka kompetensen hos chefer och medarbetare att hantera olika typer av konflikter. Det gäller såväl hur omvärlden påverkar arbetsförhållanden som en bredare syn på hur traditionella konflikter på arbetet kan göras mer konstruktiva, ja till och med nyttiga i utförandet av olika uppgifter.
Forum för konstruktiv konflikthantering vill erbjuda nya möjligheter att utvidga anställdas och på sikt alla medborgares kompetens att bättre hantera konflikter genom att:
- Arrangera "tvärorganisatoriska" utbildningar, kurser och diskussioner.
Vid våra kurser och utbildningar m.m. är våra olika erfarenheter positiva för att bland annat få perspektiv på den egna arbetsplatsen. Vi får en friare diskussion och den ofta förekommande rädslan att ta upp existerande konflikter blir mindre.
Hur en persons känslor och attityder påverkar en arbetsplats understryks av en allt mer komplex inverkan från olika internationella kulturella och religiösa konflikter. Omvärldskonflikter i vid mening återspeglas även på arbetsplatser. - Under praktiska övningar uppmärksamma sambanden samt olikheter och konflikter mellan en persons känslor och organisationens målsättningar.
All utveckling - i ett samhälle, i en organisation eller hos en individ - innebär att konflikter skapas. Livet är en pågående konflikt, där vi som individer och som samhälle försöker åstadkomma en balans mellan olika krav och möjligheter. Kurser och utbildningar i konflikthantering kan därför bli en tillgång både för individen och för organisationen/företaget. - Tillhandahålla studiematerial och studiehandledningsmaterial i konstruktiv konflikthantering. Materialet är skrivet av Johan Ydrén och är lämpligt att använda vid t ex studiecirklar.
Forums insatser gör konflikthantering inom medlemsorganisationerna och i samhället mer konstruktiva genom:
- Återkommande träning är av avgörande betydelse.
- Chefsutbildning.
Det finns idag alltför få personer i våra organisationer, som visar intresse för att bredda utbudet av utbildning i konflikthantering. Styrelser och ledande personer har en särskilt viktig roll för att prioritera ämnet genom att tilldela den operativa ledningen och särskilt personalenheterna den nödvändiga tiden för att diskutera och ge utrymme för utbildning och träning i konflikthantering inom varje organisations/företags kontinuerliga verksamhet. - Enkla metoder och bredd.
Det behövs mer utbildning av utbildare, studiehandledningar och tillgång till litteratur i vid mening. Utbildningarna skall syfta till att lyfta fram de många gånger enkla metoder och åtgärder, som bildar grunden för en ökad medmänsklig kompetens. En konstruktiv konflikthantering innebär också att motverka onödig specialisering och expertinflytande.